Pravila

KURS – Koprivnička udruga za rekreativni sport 11. KC Liga

P R O P O Z I C I J E

Članak 1.

NAZIV NATJECANJA: 11. KC Liga

Članak 2.

ORGANIZATOR NATJECANJA: KURS – Koprivnička udruga za rekreativni sport

Članak 3.

Turnirom rukovodi Organizacijski odbor, dok natjecanje sprovodi Voditelj natjecanja

Članak 4.

Turnir se odigrava pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Zajednice športskih udruga grada Koprivnice

Članak 5.

Na turniru će sudjelovati 11 momčadi koje se pravovremeno prijave te izvrše uplatu od 1200,00 kn na
žiro račun 2360000-1102120016, KURS – Koprivnička udruga za rekreativni sport, Koprivnica, Trg Zlate Bartl 7, sa naznakom KOTIZACIJA za 11. KC Ligu
Uplate izvršene putem virmana obavezno se moraju osobno dostaviti organizatoru natjecanja. Uplaćeni iznos odnosi se na sve prijavljene igrače. Svaka momčad može prijaviti minimalno 10, te najviše 15 igrača. Sve momčadi svoje prijave moraju predati zadnje sa 07.11.2019. godine. U slučaju neispunjenja svojih obaveza (uplata) prema Organizatoru natjecanja automatski nastupa zabrana nastupa i sudjelovanja.
U slučaju nanošenja materijalne štete od bilo koje momčadi ili pojedinca, ista se mora nadoknaditi odmah ili će se poduzeti zakonske mjere protiv počinitelja shodno Zakonu o javnom skupu, za što je nadležan Organizator sukladno pravu pokretanja prekršajno-krivičnog postupka pri nadležnom sudu RH.
Sve troškove vezane za nastup na turniru snosi momčad ili svaki pojedinac osobno.

Članak 6.

U prijavi treba navesti: naziv momčadi, ime i prezime svih igrača koji će nastupati na turniru, te ime i prezime osobe za kontakt (voditelja) i broj telefona. Imena navedena u osnovnoj prijavi su ujedno i sva prijavljena imena.
NAKNADNIH PRIJAVA IGRAČA NEMA.

Pravo nastupa imaju svi igrači između 18 i 65 godina. Registrirani igrači velikog i malog nogometa, pri HNS-u, ŽNS-u i međunarodnim nogometnim savezima od 31.07.2019. godine pa na dalje nemaju pravo sudjelovanja na KC Ligi.
Svaki igrač koji se za vrijeme nastupa na KC Ligi registrira pri HNS-u, ŽNS-u ili nekom od međunarodnih nogometnih saveza stječe automatsku ZABRANU NASTUPA na slijedećoj KC Ligi.
Na natjecanju će sudjelovati 11 momčadi.

Članak 7.

Igrač može nastupati isključivo samo za jednu momčad. Ukoliko dvije ili više momčadi prijave istog igrača konačna pripadnost određuje se njegovim prvim nastupom tj. tada isti nema pravo igranja za drugu momčad.

Članak 8.

Sve utakmice počinju u točno zakazano vrijeme, u protivnom se utakmica registrira u korist protivnika sa 3:0 b.b., dok je maksimalno vrijeme čekanja momčadi 5 minuta u odnosu na delegiranu satnicu.
Izmjene satnice NEMA.

Članak 9.

Svaka momčad za turnir prijavljuje najviše 15 igrača. Broj igrača je 5+1(vratar), dok utakmica može započeti i igrati se i sa jednim igračem manje(4+1).
U službenom prostoru mogu se nalaziti samo prijavljeni igrači iz zapisnika + voditelj momčadi + predstavnik momčadi (sponzor ili pokrovitelj). Osobe koje nisu u navedenom statusu ne mogu biti u službenom prostoru te se moraju udaljiti iz istog.

Članak 10.

Sve momčadi su obavezne nastupiti u jednoobraznoj športskoj opremi sa vidljivo otisnutim brojem koji je upisan u zapisnik utakmice. U slučaju identičnih dresova organizator osigurava markirane majice koje će na toj utakmici nositi po zapisniku gostujuća momčad.

Članak 11.

Natjecanje se provodi u liga sustavu odnosno svako sa svakim iz čega proizlazi da će svaka momčad odigrati 10 utakmica. Pobjednik turnira je momčad koja sakupi najviše bodova. U slučaju da bi dvije ili više momčadi imali isti broj bodova pobjednik je momčad koja ima bolji međusobni omjer. Ako bi momčadi imale isti međusobni omjer pobjednik je momčad sa boljom gol razlikom, no ako bi i to bilo isto pobjednik je momčad koja ja postigla više pogodaka. Ispadanja iz natjecanja nema, dok će se kvalifikacije za 12. KC Ligu održati jedino u slučaju odustajanja neke od ekipa koje se nalaze na KC Ligi.

Članak 12.

Izmjene igrača i vratara mogu se tijekom utakmice vršiti neograničeno i “leteći”, ali samo u označenom prostoru kod zapisničkog stola. Pod ispravnom izmjenom se smatra kad prvo izađe igrač sa terena te tada ulazi zamjenski igrač, a da je pri tom zamjena izvršena sukladno Pravilima nogometne igre. Za krivu izmjenu igrača, isti će biti upozoreni ili isključeni na dvije minute kod težih povreda ovog pravila od strane suca utakmice.

Članak 13.

Momčad koja zbog kazni isključenja ili zbog posljedice povreda (nemaju rezervnih igrača) ostane na terenu s manje od četiri (4) igrača nema pravo na nastavak utakmice, sudac istu prekida te se utakmica registrira sa 3:0 b.b. u korist momčadi koja nije imala za posljedicu opisanu ovim člankom ili postojećim rezultatom ukoliko je bio povoljniji od 3:0. Strijelci se u oba slučaja evidentiraju u statistiku najbolji strijelac turnira.

Članak 14.

Utakmice se igraju 2 x 15 minuta. Za kontrolu vremena, zaustavljanje sata ili nadoknadu vremena isključivo su nadležni suci utakmice te oni isključivo odgovaraju i imaju pravo primjene ovoga članka. Svaka momčad za vrijeme trajanja utakmice ima pravo na jedan jednominutni odmor (time-out).
Za kontrolu vremena (zaustavljanje službenog sata) uz suce nadležan je i mjeritelj vremena (delegat).

Članak 15.

Prilikom isključenja na dvije minute, automatski se zaustavlja vrijeme, a vremenska kazna teče od trenutka nastavka igre. Vremenska kazna odslužuje se u cijelosti, bez obzira na kretanje rezultata utakmice. Vrijeme trajanja svakog poluvremena produžiti će se da bi se omogućilo izvođenje kaznenog udarca ili slobodnog udarca protiv momčadi koja je počinila više od pet (5) akumuliranih prekršaja. U svim ostalim situacijama postupa se sukladno Pravilima igre za mali nogomet.

Članak 16.

Vratarev prostor je rukometnih “šest metara“ u kojem vratar smije intervenirati rukom i u kojem se prekršaji kažnjavaju šestercem. Vratar ubacuje loptu iz svog prostora isključivo rukom u vremenu od četiri (4) sekunde a svi suparnički igrači moraju biti izvan kaznenog prostora, i iz takvog udarca se NE priznaje pogodak. Ako vratarevo ubacivanje lopte nije izvedeno u roku od četiri (4) sekunde kada su ispunjeni uvjeti za nastavak igre, dosuđuje se neizravan slobodan udarac na crti kaznenog prostora s točke najbliže mjestu na kojem je prekršaj počinjen. Vratar može postići pogodak samo nogom kad je lopta u igri. Vratar ne smije “namjerno“ primiti loptu od suigrača, izuzetak je kada nema namjere (vraćanje lopte glavom, prsima, natkoljenicom) i ako se ne izigrava to pravilo. Vratar može na cijelom terenu igrati nogom neograničeno, ali u svojoj polovini igrališta može loptu imati u posjedu najduže četiri (4) sekunde. U slučaju da vratar ima loptu u posjedu duže od četiri (4) sekunde na svojoj polovini igrališta, suci će dosuditi neizravni slobodni udarac za protivničku momčad sa mjesta gdje se dogodio prekršaj.

Članak 17.

Ubacivanje (aut) je kada lopta (cijela) prijeđe uzdužnu liniju terena. Ubacivanje se izvodi nogom tako da je lopta iza ili na uzdužnoj liniji. Ukoliko izvođač svojim cijelim stopalom stoji u terenu za igru smatrat će se da je ubacivanje neispravno izvedeno, i sudac će dosuditi ubacivanje za suparničku momčad. Ubacivanje je neizravni udarac te se iz istog ne priznaje pogodak.
Kod početnog udarca protivnički igrač mora biti udaljen najmanje tri (3) metra od lopte. Udarac iz kuta se isključivo izvodi u zato označenom prostoru, te isključivo u terenu.
Na traženje izvođača (po cijelom terenu) kod neizravnog ili izravnog slobodnog udarca sa visoko pokazanih pet prstiju sudac udaljuje protivnika na pet (5) metara te se taj udarac izvodi isključivo na znak suca.
Nastavci igre mogu se izvesti i bez znaka suca, no pri tom suci vode računa o svim segmentima primjene Pravila igre za mali nogomet (brzo izvođenje, obrambeni igrač se povlači prema natrag i sl.).
Zbog namjernog ometanja brzog izvođenja prekida igrači mogu biti upozoreni ili isključeni na dvije (2) minute kod teže povrede ovog pravila.
Vrijeme za izvođenje svih prekida je četiri (4) sekunde naravno pod uvjetom da su ispunjeni svi uvjeti za nastavak igre.
Ukoliko igrač izvede nastavak igre a tražio je pet (5) metara, prije znaka suca, isti može biti upozoren ili isključen na dvije (2) minute od strane sudaca, a nastavak igre je za istu momčad.
Ako momčad koja izvodi bilo koji nastavak igre i za to potroši više od četiri (4) sekunde, igra će se nastaviti s mjesta prekršaja neizravnim slobodnim udarcem za suparničku momčad.
Iz početnog udarca NE MOŽE SE izravno postići pogodak.
Kad lopta udari iznad površine terena (strop), smatra se da je napustila teren za igru i sudac sudi ubacivanje (aut) za suparničku momčad, najbliže mjestu gdje lopta napustila teren za igru.

Članak 18.

Zbog kršenja Pravila nogometne igre (preoštre ili grube igre, nešportskog ponašanja ili prigovora), sudac će kazniti igrače odgovarajućom disciplinskom mjerom (isključenjem od dvije (2) minute, odnosno isključenjem do kraja utakmice). Svaki igrač koji u tijeku utakmice bude kažnjen na dvije vremenske kazne automatski se kažnjava zabranom igranja do kraja susreta s pravom na zamjenu koja ulazi po isteku vremenske kazne. Isključeni igrači na dvije vremenske kazne ili isključenjem do kraja susreta moraju odmah napustiti teren za igru, te automatski nemaju pravo nastupa na prvoj slijedećoj utakmici. Ukoliko se pričuvni igrači i vodstvo momčadi nesportski ponašaju (vrijeđanje, nesportsko prigovaranje i slično), sudac ih može isključiti što automatski za posljedicu ima da ne mogu nastupiti na sljedećoj utakmici. U slučaju težeg prekršaja, prijave službenih osoba, Voditelj natjecanja može izreći i veći broj utakmica zabrane igranja ili zabranu igranja do kraja turnira. U izuzetno teškim slučajevima i na nekoliko slijedećih natjecanja.
Kod isključenja igrača na dvije minute, vrijeme trajanja isključenja mjeri se za zapisničkim stolom.
Klizeći start je dozvoljen i isti mora biti u skladu s Pravilima igre za mali nogomet. Ukoliko je bilo kontakta ili je start bio opasan za protivničkog igrača sudac će dosuditi izravan slobodni udarac.

Članak 19.

Akumulirani prekršaji su oni prekršaji koji se tijekom igre kažnjavaju izravnim slobodnim udarcem i samo se takvi nastavci igre mogu brojiti, kao akumulirani prekršaji.
To je prekršaj iz kojeg se izravno može postići zgoditak. Igrač koji izvodi udarac mora udariti loptu s namjerom da postigne zgoditak i ne smije je dodati suigraču.
U svakom poluvremenu nakon bonusa od pet (5) akumuliranih prekršaja, dakle šesti i svaki naredni prekršaj izvodi se s udaljenosti od deset (10) metara, isključivo na sučev znak i vremenu od četiri (4) sekunde. Izuzetak je situacija kada je mjesto prekršaja bliže od 10 metara protivničkom golu i tada izvođač odlučuje želi li pucati sa tog mjesta ili sa deset metara.
Prilikom izvođenja akumuliranih prekršaja vratar se mora nalaziti najmanje pet (5) metara od mjesta prekršaja.
Po isteku prvog poluvremena, a početkom drugog, obje momčadi započinju sa nula (0) akumuliranih prekršaja.
Evidenciju akumuliranih prekršaja obavezno vode suci utakmice, a isto se registrira na pomoćnom semaforu i kod delegata utakmice.
Ako je dosuđen izravni slobodan udarac nakon petog (5-og) akumuliranog prekršaja, nema više prednosti, udarac se mora izvesti s propisane udaljenosti, osim u situaciji kod koje je suparnik u izglednoj prilici za zgoditak.
Nema naknadnog pokazivanja akumuliranog prekršaja, ali sukladno praksi dozvoljeno je da se dosuđivanje prekršaja odgoditi za jednu do dvije sekunde, te ukoliko sudac smatra da prednost nije realizirana, prekršaj će se vratiti na mjesto gdje je prekršaj učinjen.

Članak 20.

Kazneni se udarac dosuđuje protiv momčadi koja unutar vlastitog kaznenog prostora počini neki od prekršaja za koji se dosuđuje izravni slobodni udarac, a dok je lopta u igri.
Kazneni udarac se izvodi sa sedam (7) metara.

Članak 21.

U slučaju težeg prekršaja, prijave službenih osoba, Voditelj natjecanja može izreći i veći broj utakmica zabrane igranja ili zabranu igranja do kraja turnira. U izuzetno teškim slučajevima i na nekoliko slijedećih turnira. Na odluku Voditelja natjecanja, igrači i momčadi nemaju pravo žalbe. Izuzetak je teška kazna i tada se podnosi žalba
(pismeno + pristojba od 500,00 kn) Organizatoru natjecanja.

Članak 22.

Pravo žalbe (u pisanom obliku) na utakmicu ima svaka momčad koja u roku od petnaest(15) minuta nakon završetka utakmice izvrši uplatu pristojbe od 500,00 kn (uvjet za rješavanje).
U slučaju cjelovitog pozitivnog rješenja žalbe, uplaćeni iznos se vraća uplatitelju.

Članak 23.

U slučaju istog broja postignutih pogodaka najbolji strijelac je onaj koji je pogotke postigao u manje odigranih utakmica na turniru.

Članak 24.

Sve utakmice se igraju u dvorani Srednje škole (školski centar) subotom u terminima-satnici kako odredi Organizator.

Članak 25.

Propozicije natjecanja donosi Organizator.
Pravo tumačenja ovih propozicija ima Voditelj natjecanja u skladu sa pozitivnim iskustvima u nogometnoj praksi.
Sve utakmice na turniru se održavaju pod obaveznom prijavom prema Zakonu o javnom skupu pa svi koji se nalaze unutar službenih objekata organizatora podliježu primjeni istoga u svezi bilo kakvih kršenja.

Članak 26.

Svi igrači te njihovi voditelji momčadi nastupaju na vlastitu odgovornost.

Za sve osobne stvari unutar garderobnih prostora svi korisnici preuzimaju vlastitu odgovornost jer Organizator ne odgovara za izgubljeno, ostavljeno ili otuđeno.

Članak 27.

Organizator natjecanja će osigurati za provođenje redovitog programa unutar termina-satnice na sportskim objektima sve službe koje su potrebne za što kvalitetniju organizaciju turnira (prisutnost MUP-a, redarske službe, nogometne suce, delegate, liječnike, snimanje video kamerom i slično).

Koprivnica, 15.10.2019.
O R G A N I Z A T O R:
KURS
Koprivnička udruga za rekreativni sport